„PRZYGOTUJMY LEPSZY ŚWIAT” – WARZYWO TYGODNIA CIECIERZYCA

Ciecierzyca, inaczej cieciorka lub groch włoski, posiada liczne właściwości zdrowotne. Ciecierzyca, poza tym, że jest skarbnicą białka, w sporych ilościach posiada inne składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
W ciecierzycy występują następujące witaminy: witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina A, witamina K oraz następujące minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk. Ciecierzyca znajduje szerokie zastosowanie w kuchni stanowi ona podstawę pysznych falafeli oraz humusu, doskonale komponuje się z warzywami, dlatego też możemy przygotować z jej dodatkiem pożywne leczo. Ponadto, prażona ciecierzyca stanowi idealny dodatek do świeżej sałatki. Warto również wiedzieć, iż szerokie zastosowanie w kuchni wegańskiej znajduje woda z puszki lub po gotowaniu ciecierzycy (znana pod nazwą aquafaba). Produkt stanowi doskonały zamiennik jajka. Jest również świetną bazą do przygotowywania zdrowych deserów, np. wegańskiej bezy lub musu czekoladowego. Poniżej możemy podziwiać jakie niesamowite dania udało się wyczarować naszym młodym kucharzom z klas I-III.

Opracowała Katarzyna Okrój

 

"Serdeczna karteczka"

Serdeczna Karteczka – luty to miesiąc, w którym wykonujemy kartki dla osób, które kochamy, darzymy sympatią czy przyjaźnią. Uczniowie z Oddziału Przedszkolnego oraz klas I – III wykonywali Serdeczne Karteczki dla rodziców, przyjaciół, koleżanek i kolegów, nauczycieli oraz innych pracowników naszej szkoły. Przygotowane przez uczniów kartki były prześliczne i na pewno wywołały uśmiech na twarzach obdarowanych.

Opracowała Katarzyna Okrój

 

Dzień Bezpiecznego Internetu

Święto obchodzone w całej Europie w pierwszej połowie lutego. Jest inicjatywą Komisji Europejskiej, mającą na celu zwrócenie uwagi na kwestię bezpiecznego dostępu dzieci i młodzieży do zasobów internetowych. Święto powstało w ramach programu "Safer Internet" i jest obchodzone w 45 krajach na świecie, w tym także w Polsce. W tym roku przypada ono na 9 lutego. Uczniowie klas I - III podczas zajęć przypomnieli sobie zasady bezpiecznego korzystania z Internetu.

@Chroń swoją prywatność Nie przesyłaj mailem danych osobistych. W żadnym wypadku nie wypełniaj danymi osobistymi formularzy zawartych w wiadomości e-mailowej

@Mów! Jeśli coś jest nie tak.

@ Nie ufaj osobom poznanym w sieci.

@Szanuj innych w sieci.

@Korzystaj z umiarem z Internetu.

@Pamiętaj o zasadach Nietykiety w sieci.

@ Zabezpiecz swoje urządzenie.

@Aktualizuj oprogramowanie antywirusowe kupione wyłącznie z legalnego źródła

@Pamiętaj, że treści zamieszczone w sieci (zdjęcia, posty, komentarze) nigdy nie zostaną usunięte

@Nie otwieraj załączników w nieznanych lub budzących wątpliwość co do nadawcy wiadomościach e-mail

@Nie należy otwierać hiperłącza bezpośrednio otrzymanego mailem, szczególnie jeżeli nie znamy nadawcy wiadomości.

 

Warto na co dzień pamiętać o tych zasadach.

Opracowała: Małgorzata Szadkowska

 

9 LUTEGO - MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ PIZZY

Pizza uchodzi za kultową potrawę kuchni włoskiej. Tymczasem pierwsze dania tego typu zaczęli serwować nie Rzymianie, a starożytni Grecy. Wprawdzie pieczony placek polany oliwą i zapiekany z ziołami serwowano na terenie Italii, jednak oficjalnie to Grecy są autorami tego niezwykłego przysmaku. Danie to początkowo było potrawą biedniejszych warstw społecznych, jednak później zajadali się nim również członkowie rodzin królewskich w wielu zakątkach Europy, w tym ponoć sam Zygmunt Stary. Oficjalnie smakosze kulinarni wyróżniają 50 rodzajów pizzy. Międzynarodowy Dzień Pizzy to dobra okazja aby poznać kilka ciekawostek dotyczących tego okrągłego placka:

  • Największa pizza przygotowana została w RPA w 1990 roku. Zużyto do niej prawie 4 tys. kg sera i niespełna 2 tys. sosu pomidorowego. Jej średnica to 37,4 m, a ważyła ponad 12 ton!

  • Sobotnie wieczory to czas, kiedy na świecie zjadane jest najwięcej pizzy w całym tygodniu.

  • Rekord w najszybszym zjedzeniu pizzy o średnicy 30 cm należy do Amerykanina, któremu zajęło to zaledwie 41,31 sek.

  • Najwięcej pizzy jedzą Norwegowie – aż 5,4 kg na mieszkańca rocznie

  • Najdłuższa pizza świata mierzyła 405 metrów i przygotowano ją w Massie.

  • Najczęściej wybierane składniki do pizzy do pieczarki, szynka, papryka, salami i cebula.

  • W USA sprzedaje się 350 kawałków pizzy na sekundę!

  • W 2001 r. pizza dotarła na międzynarodową stację kosmiczną – International Space Station, aby zaspokoić głód pracujących tam astronautów. Koszt za transport pizzy wyniósł aż milion dolarów – opłaciła go Rosyjska Agencja Kosmiczna.

Przedszkolaki z Punktu Przedszkolnego i Oddziału Przedszkolnego oraz uczniowie z klas I – III naszej szkoły wraz ze swoimi wychowawczyniami również przygotowali to popularne danie. Na naszych stołach zagościły przeróżne rodzaje pizzy z naszymi ulubionymi dodatkami.
W oczekiwaniu na ulubiony przysmak dzieci poznawały historię i ciekawostki na temat tego popularnego dania. W końcu nadeszła najprzyjemniejsza chwila tego dania czyli degustacja. Zachwytom nie było końca. Kolejny taki dzień już za rok….

Opracowała Katarzyna Okrój

Dokarmiamy ptaki

Powszechnie wiadomo, że czas zimy, czas śniegów i mrozów jest trudnym okresem dla zwierząt, w tym ptaków. O skrzydlatych przyjaciołach nie zapomniały dzieci z oddziału przedszkolnego. Do współpracy zaprosiły rodziców oraz kolegów z klas I-III. Razem z rodzicami wykonały karmniki, które zostały zawieszone na terenie wokół szkoły i napełnione ziarnami oraz innymi ptasimi smakołykami. Dzieci zawiesiły także karmniki i słoninkę na swoich posesjach.

Dokarmianie ptaków jest jednym z działań podjętych przez Panią Joannę Lekner w ramach programu szkolnego „Mali ogrodnicy” . W/w program jest elementem programu bazowego „Z edukacją w kierunku natury, wyjdźmy z sal – czyli wprowadzenie elementów leśnego przedszkola do tradycyjnych zajęć przedszkolnych” autorstwa Pani Karoliny Duda.

 

PRZYGOTUJMY LEPSZY ŚWIAT – WARZYWO TYGODNIA BAKŁAŻAN

Bakłażan należy do gatunku psiankowatych. Choć znany jest jako warzywo, z punktu widzenia botanicznego jest to w stu procentach owoc, dokładniej mówiąc jagoda. Inna nazwa bakłażana to gruszka miłosna, jajko krzewiaste, oberżyna czy psianka podłużna. Warzywo to zawiera mnóstwo soli mineralnych, głównie fosforu i wapnia, dużo glukozy i błonnika. Bakłażan jest warzywem niskokalorycznym. Bakłażany bogate są w antycyjany, dzięki którym zawdzięczają swój niepowtarzalny kolor. Związki te należą do flawonoidów, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Dodatkowo, pomagają przyswajać witaminę C, a także działają antywrzodowo, antyalergicznie i antygrzybiczo, zapobiegają starzeniu i poprawiają wygląd włosów i paznokci.Poniżej znajdują się zdjęcia naszych zdolnych młodych kucharzy z klas I – III z bakłażanem w roli głównej.

Opracowała Katarzyna Okrój

 

Karnawał w przedszkolu

Karnawał to czas tanecznych szaleństw, dobrej muzyki, zabawy oraz różnych konkursów. Dzieci z punktu przedszkolnego i oddziału przedszkolnego przygotowując się do balu, wykonały samodzielnie różne maski oraz miały okazję przebrać się za różne postacie z bajek i nie tylko. Na balu spotkać można było wróżki, pielęgniarki , bałwanki, czarodziejki, Spider-Man i inne . Wszyscy świetnie się bawili w rytm muzyki porywającej do tańca. Wiele radości sprawiły dzieciom najróżniejsze konkursy, w których brały udział. Bal umożliwił dzieciom spędzenie czasu w miłej atmosferze. Kolejny bal karnawałowy już za rok!

Opracowała: Alicja Sikora

 

I TY możesz pomagać?

"Obym nigdy nie był tak zajęty swoimi sprawami,
by nie zareagować na potrzeby innych
ze współczuciem i życzliwością."
- Thomas Jefferson

 

Harcerze 1 DH i zuchy z 1 GZ w ramach wolontariatu wykonały prace plastyczne na konkurs pt.: „I TY możesz pomagać?” ogłoszony przez druhny drużynowe. Członkowie szóstek i zastępów z zaangażowaniem przystąpili do realizacji zadania. Celem konkursu było  rozwijanie umiejętności bezinteresownego pomagania innym, postawy zaangażowania na rzecz  potrzebujących pomocy, otwartości  i wrażliwości na potrzeby innych,  kształtowanie postaw altruistycznych.

  Zuchy i harcerze systematycznie zaznajamiani z ideami wolontariatu i działalnością wolontariusza w swoich pracach wykazali się zrozumieniem tematu. Na konkurs wpłynęło kilkanaście prac. Jury oceniło prace, przyznało nagrody i wyróżnienia. Nagrodą specjalną było wysłanie prac dwóch harcerek na aukcję WOŚP. Pozostałe prace zostały umieszczone na gazetce szkolnej, a ich autorzy otrzymali niewielkie upominki.

Dziękujemy sponsorom z wsparcie rzeczowe.

Realizacja i opracowanie:
Danuta Kobiela
Małgorzata Szadkowska

 

WOŚP 2021

Dobroć serca jest tym, czym ciepło słońca: ona daje życie.”

- Henryk Sienkiewicz

Harcerscy wolontariusze z 1 DH im H. Derdowskiego i 1GZ „Ekoludki” działających przy Szkole Podstawowej w Koloni włączyli się w organizację finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Razem z druhnami przygotowali na licytację, odbywająca się od 25 stycznia w Kartuskim Centrum Kultury kilka rzeczy, w tym własnoręcznie wykonane rysunek i szkic. Podczas wielkiego finału WOŚP - 31 stycznia w Kartuzach kwestowały dh Marta i dh Magda pod opieką druhny drużynowej. Pomimo chłodu panującego na dworze, gdzieś za maseczkami naszych wolontariuszy jest ogromny uśmiech, który ogrzewa wszystkich wokół!

Przygotowały i opracowały:
Danuta Kobiela
Małgorzata Szadkowska

 

Pierwszaki ślubują ”książce”

Biblioteka to skarbnica lekarstw duszy.”

(napis w bibliotece w Tebach)

   Ozymandias

Uczniowie klasy pierwszej 29 stycznia zostali przyjęci w szeregi czytelników biblioteki szkolnej podczas specjalnych zajęć bibliotecznych. Dzieci  poznały prośby książek, regulamin biblioteki, oglądały księgozbiór, obserwowały sposób wypożyczania przy użyciu programu komputerowego. Kulminacyjnym punktem zajęć było „Ślubowanie złożone książce”, po którym dzieci otrzymały dyplom czytelnika wraz z upominkami przygotowanymi przez Panią bibliotekarkę oraz wychowawczynię.  Na zakończenie każde z dzieci samodzielnie wybrało  książkę i wypożyczyło, aby samodzielnie lub wspólnie z rodzicami poczytać w domu. Zajęcia przygotowała i przeprowadziła Pani Justyna Miotk.

Opracowała: Małgorzata Szadkowska

 

„SERDECZNA KARTECZKA DLA WOLONTARIUSZY”

W ramach projektu edukacyjnego „Serdeczna Karteczka”, który polega na przygotowaniu kartki z życzeniami, podziękowaniami dla wybranego „Bohatera miesiąca” uczniowie z Oddziału Przedszkolnego przygotowali przepiękne, czerwone serce dla wolontariuszy. Warto przypomnieć, że wolontariusze to osoby, które dobrowolnie i bez wynagrodzenia angażują się w pracę na rzecz organizacji pozarządowych. Wolontariusze to ludzie mili, ciepli
i empatyczni, z niespożytą energią i ogromną chęcią niesienia bezinteresownej pomocy innym. Uczniowie wykonaną własnoręcznie kartkę przekazali na ręce Pani
dh Małgorzaty Szadkowskiej oraz Pani dh Danuty Kobiela, które wraz z zuchami i harcerzami aktywnie działają na rzecz wolontariatu w naszej szkole. Dziękujemy Wam za to, że jesteście z nami!!! Życzymy Wam uśmiechu każdego dnia oraz tego, aby Wasze serca były przepełnione miłością i chęcią niesienia bezinteresownej pomocy innym ludziom.

 

Przygotujmy lepszy świat – warzywo tygodnia fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa jest spożywana na całym świecie i sprzedawana jako świeża, w puszkach i mrożona. Można ją jeść na surowo, przygotowaną na parze, gotowaną, smażoną lub pieczoną. To powszechny składnik wielu innych potrawach, takich jak zupy , gulasze i zapiekanki . Fasolkę szparagową można również marynować, podobnie jak ogórki. Warzywo to zawiera wiele drogocennych witamin między innymi: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C i K oraz następujące minerały wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i cynk. Znanych jest ponad 130 odmian fasoli jednak najbardziej popularne odmiany to: fasolka szparagowa zielona, żółta, fioletowa oraz czerwona. Poniżej prezentujemy dania przygotowane przez naszych młodych, zdolnych kucharzy z klas I-III i ich rodziców.

Opracowała Katarzyna Okrój

 

Babcie i dziadkowie są dobrymi aniołami

Dzień Babci i Dzień Dziadka to święta, które do Polski przywędrowały najprawdopodobniej z Ameryki w latach 80. XX w. Data ich obchodzenia jest jednak charakterystyczna dla naszego kraju, ponieważ mieszkańcy innych państw świętują je często we wrześniu lub październiku. W bieżącym roku w naszej szkole ten szczególny dzień przybrał inną formę. Dzieci z punktu przedszkolnego, oddziału przedszkolnego i kl. I-III podczas zajęć przygotowały laurki i upominki dla swoich babć i dziadków (m.in. podkładki pod kubki, wisiorki, pudełka ze słodką niespodzianką), a następnie zabrały je do domów i tam obdarowały prezentami mieszkających z nimi dziadków. Do tych, którzy mieszkają daleko wysłali prezenty tradycyjną pocztą. Zapał i radość towarzyszące dzieciom podczas przygotowywania niespodzianek świadczą o niezwykłych, serdecznych relacjach wnuków z dziadkami.

Opracowała: Małgorzata Szadkowska

 

PRZYGOTUJMY LEPSZY ŚWIAT – warzywo tygodnia FASOLA BIAŁA

Fasola to bardzo wartościowy pokarm, który wydaje ziemia na całym świecie uprawia się około 400 odmian tego warzywa. Jedna z nich jest fasola biała, która ma liczne właściwości i wartości odżywcze. Cechą charakterystyczną fasoli jest również wysoka zawartość błonnika. Fasola biała jest doskonałym zamiennikiem mięsa gdyż zawiera dużo białka, nie jest to jednak białko pełnowartościowe dlatego warto łączyć ją z innym produktami zawierającymi aminokwasy. W fasoli znajdziemy następujące witaminy: Witamina K, Witamina C, Witamina B6, Witamina E, Tiamina, Ryboflawina, Niacyna, Foliany oraz następujące składniki mineralna: Wapń, Żelazo, Magnez, Fosfor, Potas, Sód i Cynk. Fasola to bardzo wdzięczny produkt, z którego możemy przygotować m.in. pasztet, ciasto, sałatkę czy sycącą zupę.

Opracowała Katarzyna Okrój

 

Bądź widoczny! Odblask to nie obciach!"

Tak brzmi hasło tegorocznej akcji rozdawania odblasków przez kartuską Straż Miejską.
W ramach akcji przedstawiciele Straży Miejskiej gościli w murach naszej szkoły. Przekazali odblaski wraz z plakatem ”Bądź widoczny, noś odblaski” dla uczniów klas I-III Pani Dyrektor Bożenie Merchel. Następnie odblaski zostały wręczone uczniom. Dzieci umieszczą odblaski na tornistrach szkolnych. Będą widoczne dla każdego uczestnika ruchu drogowego.

Dziękujemy.

Uczniowie klas I-III szkoły Podstawowej w Koloni.

 

 

Przygody w Narnii i … Darnii

Przygody w Narnii i … Darnii.

- Biała Czarownica?– Kto to taki?
- To okropna postać. Nazywa siebie królową Narnii, …wszystkie driady i najady, i karły, i zwierzęta, w każdym razie te, które są dobre, po prostu jej nienawidzą. …to właśnie ona zaczarowała Narnię, tak że zawsze jest tu zima, zawsze zima, a nigdy nie ma Bożego Narodzenia!”

W zimowe popołudnie 1 GZ „Ekoludki” udała się do królestwa „Darnii” natomiast harcerze z 1 DH przeżywali niezwykłe przygody w kraju Aslana - Narnii. Członkowie darnijskiego i narnijskiego rodu mogli popisać się spostrzegawczością, empatią, siłą, odwagą i sprawnością fizyczną w Armii Aslana i Darniana szczególnie podczas walki z Białą Czarownicą.

Podzieleni na zastępy ruszyli na grę terenową „Bohaterowie Narnii” i „Darnii”. Gra zmusiła obecnych do wytężenia umysłów m.in. podczas rozwiązywania zagadek logicznych. Wreszcie nadszedł czas na Bitwę z Białą Czarownicą. W Darnii przygotowywano śnieżną amunicję, dowóz, zaplecze kuchenne, w którym obowiązywała reguła „Nic tak nie psuje smaku dobrego, normalnego jedzenia, jak wspomnienie o jakimś złym, zaczarowanym przysmaku” i ratownicze dla armii Aslana. W Narnii trwały walki zaczepno-obronne, doskonalenie sprawności przemieszczania się po białej krainie. Na koniec wraz z druhnami ustaliliśmy, że Narnia i „Darnia” jest w sercu każdego z nas, a walka z Białą Czarownicą wciąż się toczy - "Przyjaźń rodzi się w momencie, gdy jedna osoba mówi do drugiej: Co? Ty też? Myślałem, że tylko ja" – ( Cytaty z C.S.Lewis „Opowiesci z Narnii”)

Zbiórkę przygotowały i przeprowadziły:
Danuta Kobiela
Małgorzata Szadkowska



"Przygotujmy lepszy świat" – warzywo tygodnia - ogórek

Ogórek uważany jest za pospolite warzywo, dlatego jego właściwości i wartości odżywcze nie są zbytnio doceniane. Tymczasem ogórek jest bogaty w przeciwutleniacze oraz w kukurbitacyny, zawiera również witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę A, witaminę E, witaminę K, magnez, fosfor, wapń, żelazo, potas, sód, cynk. Ogórek to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze powinno się docenić zwłaszcza w upały. Ogórek
w prawie 97 proc. składa się z wody, dlatego szybko pozwoli ugasić pragnienie. Warzywo to nadaje się do jedzenia na surowo jako dodatek do kanapek, można przyrządzić z niego wspaniałe sałatki, surówki, koktajle ale równie doskonale nadaje się na zimowe przetwory. Poniżej znajdują się zdjęcia dań z wykorzystaniem ogórka, które przygotowali nasi uczniowie z klas I-III wraz ze swoimi rodzicami.

Opracowała Katarzyna Okrój

Przedszkolaki i drugi tydzień ferii

Ubiegły tydzień był dla przedszkolaków czasem beztroskich zabaw i odpoczynku. Najbardziej dzieci cieszyły się śniegiem, na który z utęsknieniem czekały. Korzystając z zimowej aury uczestniczyły w wesołych zabawach na śniegu; rzucały śnieżkami, lepiły bałwany i zjeżdżały na workach. Podczas zajęć w sali dzieci aktywnie uczestniczyły w rozmowach i zabawach aktywizujących związanych z zimą, mrozem, śniegiem, sportami zimowymi. Dzieci opowiadały także o swoich ulubionych zabawach zimowych. Przed zabawami na śniegu wychowawczyni omówiła z dziećmi zasady bezpiecznych zabaw na śniegu i lodzie. „Radość” towarzyszyła dzieciom każdego dnia.

Opracowała: Joanna Lekner.

 

Nauka klas I-III

Od poniedziałku, 18 stycznia br. uczniowie klas I-III szkół podstawowych, wracają do nauki stacjonarnej w ścisłym reżimie sanitarnym



Szanowni Państwo,

od poniedziałku, 18 stycznia br. uczniowie klas I-III szkół podstawowych, wracają do nauki stacjonarnej w ścisłym reżimie sanitarnym. Możliwe będzie realizowanie praktycznej nauki zawodu w szkołach i placówkach prowadzących kształcenie zawodowe. Uczniowie klas IV-VIII szkół podstawowych, szkół ponadpodstawowych, placówek kształcenia ustawicznego i centrów kształcenia zawodowego nadal będą się uczyć zdalnie, poza wyjątkami dotyczącymi kształcenia zawodowego.

Szczegóły dotyczące funkcjonowania szkół i placówek znajdą Państwo w komunikacie MEiN, który wraz z nowymi regulacjami prawnymi dołączam do wiadomości. Informacje te zamieściliśmy również na naszej stronie internetowej https://www.gov.pl/web/edukacja-i-nauka/organizacja-nauki-w-szkolach-i-placowkach-po-feriach.

Proszę o przekazanie tej wiadomości wszystkim zainteresowanym osobom.

Z wyrazami szacunku

Przemysław Czarnek 
Minister Edukacji i Nauki 

 

 

Załączniki:

  1. Nowelizacja rozporządzenia MEiN

  2. Organizacja nauki w szkołach i placówkach po feriach – komunikat ME

 

 

Z pozdrawieniami

Bożena Merchel

Dyrektor szkoły







Drodzy Rodzice/ opiekunowie

Od poniedziałku 18 stycznia nauka w klasach I-III będzie się odbywała stacjonarnie według planu obowiązującego od 01.09.2020 r.

Uczniowie klas I-III dojeżdżający z Sianowskiej Huty: rozkład autobusu szkolnego wg. rozkładu wrześniowego 2020 r.

Bilety miesięczne do odbioru w poniedziałek 18.01.2021 r.

w sekretariacie szkoły.



Pozdrawiam

Bożena Merchel

Dyrektor szkoły



Co słychać w przedszkolu?

Ferie zimowe to czas odpoczynku i beztroskich zabaw. W tych dniach do punktu przedszkolnego uczęszczała mniejsza grupa podopiecznych, którzy brali udział w wielu ciekawych zajęciach i zabawach. Dzieci wcielały się w role  budowlańców, sportowców, malarzy. Z kolorowych materaców tworzyły różne budowle oraz rozwijały swoją sprawność fizyczną. Wiele radości sprawił dzieciom długo oczekiwany śnieg. Podczas zajęć na świeżym powietrzu lepiły bałwany, zjeżdżały z górki na workach, rzucały się śnieżkami. Wszystkie zajęcia miały formę zabawy i rozwijały ciekawość świata. Pomogły dzieciom w rozwijaniu zdolności intelektualnych, manualnych, pobudzaniu wyobraźni. Przedszkolaki miały dużo ciekawych pomysłów.

Opracowała: Alicja Sikora

 

„PRZYGOTUJMY LEPSZY ŚWIAT” - warzywo tygodnia natka pietruszki

W ubiegłym tygodniu uczniowie klas I-III przy pomocy swoich rodziców przygotowywali dania
z natką pietruszki. Silnie pachnąca natka pietruszki zajmuje ważne miejsce w kuchni. Trudno wyobrazić sobie tradycyjny rosół i wiele innych domowych zup bez tego warzywa. Nietrudno docenić jej zalety jako aromatycznej przyprawy. Jak na tak skromną zieleninę, natka pietruszki posiada wiele cennych składników. Wyróżnia się przede wszystkim zawartością: witaminy A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9), witaminy C, E i K1. Poza tym natka pietruszki to źródło minerałów - cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu, selenu, sodu, wapnia i żelaza. Natka pietruszki znalazła zastosowanie nie tylko w kuchnia ale także w medycynie. Siekana nać roztacza bogaty ziołowy zapach, który w razie potrzeby pomoże nam także odświeżyć oddech – listek natki możemy podgryzać w zastępstwie gumy do żucia, dostarczając sobie przy okazji białka, tłuszczy, węglowodanów, błonnika i antyutleniaczy to także lek na dolegliwości układu moczowego. Poniżej znajdują się zdjęcia przedstawiające dania, które przygotowali nasi uczniowie z dodatkiem tego niezwykłego warzywa.

Opracowała Katarzyna Okrój