Poznajemy zawody

Uczniowie klasy I podczas zajęć poznają różne zawody. Zaznajamiając się z pracą ogrodnika poznali rośliny cebulowe, dowiedzieli się czego roślina potrzebuje do życia, posadzili cebule i dbają o jej właściwe nawadnianie. Przy tej okazji dowiedzieli się jakie są właściwości wody pitnej oraz jak szerokie jest spektrum jej wykorzystywania w przyrodzie. Mali ekolodzy przygotowali także kilka przykładów oszczędzania wody. Wykonali doświadczenia związane z substancjami, które mieszają się z wodą i tymi, które się z nią nie łączą np. olej.

Na jednym z ostatnich zajęć dzieci zamieniły się w piekarzy. Z przygotowanego ciasta (drożdże, sól, mąka pszenna, mąka żytnia pytlowa, mąka orkiszowa oraz woda) formowali bułki z makiem, pestkami dyni, czarnuszką. Uformowane bułeczki piekli w piecu około godziny, a po ostudzeniu zasiedli do stołu i z piekarzy zmienili się w konsumentów. Przygotowane przez siebie pieczywo zjedli z masłem i wyhodowanym przez siebie szczypiorkiem.

Opracowała:
Małgorzata Szadkowska