“Śniadanie Daje Moc” - Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Po raz ósmy obchodzimy w Polsce i w naszej szkole Dzień Zdrowego Śniadania. Należy on do jednej z kampanii dotyczących dobrych nawyków żywieniowych. Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro-Toques – organizację zrzeszającą szefów kuchni. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety. Rozpoczynanie dnia bez posiłku, bądź niejedzenie między lekcjami, źle wpływa na samopoczucie i koncentrację. 8 listopada, w Dniu Zdrowego Śniadania dzieci z grupy przedszkolnej „Ognik” oraz uczniowie klas 0 – III zapoznali się z zasadami zdrowego odżywiania się. Wraz z wychowawcami przygotowali pyszne, kolorowe kanapki,  sałatki, koktajle mleczno – owocowe, barwne, warzywne szaszłyki, owoce oraz galaretki. Nie zapomnieli także o wodzie.  Następnie przygotowali stoły i wykonali dekoracje, aby tak ważny posiłek zjeść przy pięknie nakrytym stole, w miłej i przyjaznej atmosferze.  Nie zapomnieli także o zaproszeniu gości: Pani Dyrektor, pracowników szkoły i kolegów ze starszych klas. Przygotowany zestaw śniadaniowy wszyscy zjedli ze smakiem.  Dziękujemy rodzicom za włączenie się w przygotowania do w/w wydarzenia. Nauczyciele kl.0-III i punktu przedszkolnego „Ognik”.

Opracowała: Małgorzata Szadkowska